Results 1 to 9 of 9

Thread: Operoimisen perusteita: Kuinka toimia oikein liittouman operoidessa

 1. #1

  Default Operoimisen perusteita: Kuinka toimia oikein liittouman operoidessa

  Nakataan nyt tämäkin setti tänne. Parilla kierroksella nyt käyttänyt tätä opusta ohjenuorana liittolaisille, jotta kaikille on selvää, miten toimia. Olen yleensä laittanut tämän johonkin näkyviin, sekä allyttanyt koko porukalle, jotta jokainen varmasti tietää toimintatavat. Koska kohdeyleisönä ollut aina oma porukkani, itselläni on ollut käytössä opsuplannerini ja omat toimintatapani vuosien saatossa ovat melko vakiintuneet, niin joissakin kohdissa opusta asiat eivät ole 100% yleispäteviä, vaan viittauksia lähinnä omaan tapaani toimia. Pitkälti teksti on myös esitetty ns käskymuotoisena yllämainituista syistä, mutta koitin kuitenkin osaltaan muotoilla tekstiä paremmin foorumiystävällisemmäksi.

  Kyseessä siis opas ja yleisohje, miten toimia tilinä/yksilönä, kun liittouma operoi, ja soveltaa voi osin myös itsenäiseen toimintaan. Kun toimintatavat on liittouman sisäisesti standardoitu, ja jokainen tietää missä oma vastuu alkaa ja missä päättyy, näkyy tämä tuloksissa. Suosittelen jokaista liittoumaa määrittämään ne tavat, käytitte pohjana tätä opasta tai ette.

  Johtajille/Offikoordinaattoreille, SA Int opit: "Ette voi vaatia alaiseltanne semmoista, mitä ei hänelle ole opetettu." Ja kun on opetettu, vaatikaa.

  Kuitenkin itse asiaan, alla tarkempi luettelo sisällöstä.

  Sisällysluettelo:

  1.0 Operoimisen perusteita: Operaatiokäskyn luettuasi
  >> 1.1 Sisältö / Mikä se on
  >> 1.2 Matka-aikojen tarkistus/Kohteiden tarkistus
  >> 1.3 Varmistus siitä, että lähetysaikoina joku paikalla
  >> 1.4 Mahdollisista ongelmista ilmoittaminen/Kysyminen

  2.0 Operoimisen perusteita: Ennen ensimmäisiä lähetyksiäsi
  >> 2.1 Hämyistä
  >> 2.2 Sankarin tavarat
  >> 2.3 Scoutit offikyliin
  >> 2.4 Pakit offikyliin
  >> 2.5 Nyrkistä
  >> 2.6 Miten aallottaa?
  >> 2.7 Välisweeppi
  >> 2.8 Ajo-/Tapahtumajärjestys
  >> 2.9 Pulttimäärät
  >> 2.10 Oikean peruuttamisesta

  3.0 Operoimisen perusteita: Operaation aikana / Lähetysten välissä
  >> 3.1 Nyrkin piilotus
  >> 3.2 Operaatiosta/Lähetyksistä puhuminen

  4.0 Operoimisen perusteita: Operaation jälkeen
  >> 4.1 Tuloksista ilmoittaminen

  5.0 Muistilista

  6.0 Loppusanat


  ------------------------------------------
  1.0 Operaatiokäskyn luettuasi

  >> 1.1 Sisältö / Mikä se on

  Operaatiokäsky on operaation suunnittelijalta henkilökohtainen viesti osallistujalle, joka sisältää osallistujan kohteet, lähetys/osuma-ajat ja muut ohjeet, miten toimia. Ohjeistuksessa yleensä on sanottu, kuinka tarkasti pitää eri hyökkäykset ajottaa. NÄITÄ OHJEITA ON NOUDATETTAVA!. Pahimmillaan yhden osallistujan mokaaminen saattaa vaarantaa kaikki muutkin osallistujat. Eli toimitaan TÄSMÄLLISESTI!

  Operaation suunnittelijalla on aina jokin tietty suunnitelma, jonka mukaan hän toimii. Yksittäinen osallistuja ei näe muutakuin saamansa kohteet, jotka joskus yksinään voivatkin näyttää typerältä. On kuitenkin pidettävä mielessä, että suunnittelija näkee kokonaiskuvan, ja yksittäisen osallistujan saamat kohteet sopivat siihen kuvaan juuri hyvin. Sen takia toimitaan TÄSMÄLLISESTI, eikä lähetellä ylimääräisiä hyökkäyksiä mitä ei ole käsketty, eikä perseillä muutakaan.

  >> 1.2 Matka-aikojen tarkistus/Kohteiden tarkistus

  Ensimmäinen asia mitä teet, kun saat operaatiokäskyn on se, että tarkistat mahdollisten matka-/osuma-/lähetysaikojen olevan oikein. Jos suunnittelija käyttää opsuplanneria riittää yleensä matka-aikojen tarkistus, jolloin voit luottaa siihen, että myös mahdolliset lähetysajat ovat myös oikein.

  Mikäli ei matka-aikoja/lähetysaikoja ole annettu, vaan sinulle on annettu ainoastaan osuma-ajat, niin tulee sinun laskea itse jokaiseen kohteeseen lähetysajat heti viestin saatuasi, jotta voit varmistua siitä, että hyökkäykset lähtevät ajallaan eivätkä myöhästy.

  Mikäli jostain syystä et voi katsoa matka-aikoja suoraan travianin kautta, on ohessa pari työkalua siihen.

  http://bit.ly/1lfOCtI
  http://bit.ly/1jMDNC4

  Mikäli jollakin kohteistasi on haukansilmä, niin suosittelen varmistamaan suunnittelijalta, miten toimia, ellei operaatiokäskyssä ole erikseen asiasta mainintaa. Haukansilmä havaitsee esimerkiksi sankarin, joka voi pahimmillaan vaarantaa koko operaation.

  Myös narrifaktien vaikutuksia kannattaa silmäillä, mikäli kohdetilillä sellainen on. Suosittelen tarkistamaan aina uusimman vaikutuksen hieman ennen lähetyksiä. Faktin vaikutus vaihtuu (muistaakseni) aina valloitushetkestä seuraavalla tasatunnilla.

  >> 1.3 Varmistus siitä, että lähetysaikoina joku paikalla

  Se, joka viestin ensimmäisenä lukee/havaitsee, on vastuussa siitä, että kyseiseltä tililtä kaikki tietävät operaatiosta ja, että tilillä toimitaan ohjeiden mukaisesti. Eli heti kun viestin luet, niin varmistat joko itse olevasi lähetysaikoina paikalla, tai sovit kanssapelaajasi/kaverisi kanssa siitä, että kuka hoitaa lähetykset. Mikäli kaikilla jotain esteitä on, on viestin ensimmäisenä havainnut henkilö vastuussa ilmoittaa asiasta suunnittelijalle.

  >> 1.4 Mahdollisista ongelmista ilmoittaminen/Kysyminen

  Mikäli löydät jotain ongelmia/sinulla on jotain kysyttävää, ota yhteyttä ensisijaisesti operaation suunnittelijaan, ja jos hän ei ole tavoitettavissa, muuhun johtoon. Mitä nopeammin ilmoitukset ongelmista tulee, sen paremmin ne pystytään hoitamaan. Yleisiä ongelmia on esimerkiksi ne, että tietojen keräyksestä esimerkiksi turnaus-areenan taso on noussut, jolloin matka-ajat ovat pielessä, ja tämän myötä myös lähetysajat laskettu väärin. Myös esimerkiksi tilanteissa, missä on ehdoton este hyökkäysten hoitamiselle, niin tulee asia ilmoittaa välittömästi kun asia on selvinnyt, jolloin ratkaisu voidaan etsiä. Myös asap yhteys, jos esimerkiksi jokin hyökkäys myöhästyy, lähetykset epäonnistuvat muutoin, tai mitä tahansa muuta poikkeuksellista tapahtuu, niin yhteys. Suunnittelija voi toimia vain sen tiedon pohjalta, mitä hänellä on.

  Jos offikoordi repii perseensä ja alkaa vain riehumaan sen sijaan, että pyrkisi etsimään ratkaisua, on se vain huonoa johtajuutta. Toki ratkaisun löydyttyä (jos semmoinen on olemassa), voi palautetta tulla. Toivottavasti rakentavaa ja aiheellista kuitenkin. Sen takaan, että itse revin perseeni tilanteessa, jossa saan tietää asiasta vasta operaation mentyä ohi, että jokin mennyt aivan päin persettä. Joten painotan edelleen, kommunikoikaa.


  ------------------------------------------
  2.0 Operoimisen perusteita: Ennen ensimmäisiä lähetyksiäsi

  >> 2.1 Hämyistä

  Hämyhyökkäykset ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin oikeatkin. Kun hämyt tehdään kunnolla, vihollinen reagoi halutulla tavalla, eikä osaa ennustaa mitä operaatiolla on tarkoitus tehdä. Näihin pitää myös suhtautua samalla vakavuudella, kuin oikeisiinkin.

  Jotta hämy ei näkyisi vastustajalle suoraan hämynä, tarvii hyökkäyksen sisältää vähintään 20 yksikköä. Tästä johtuen jokaiseen hämyyn tulee laittaa 19 halvinta yksikköä, + 1 yksikkö joka kulkee määrättyä vauhtia (Lähes aina pultti ellei muuta käsketä). Haukkafaktin(/ilveilijäfaktin haukkavaikutuksella) omistavat ovat poikkeuksia, koska näkevät aina saapuvat yksiköt. Heille aaltojen tulee olla muotoa 17+1+1+1, eli jokaista yksikköä yksi, mitä kovassakin hyökkäyksessä olisi mukana. Tämän takia esimerkiksi valtauksia on kallista hämyttää haukkapelaajille.

  Koska yksiköitä tarvitsee sen 19+1 per aalto, niin yksiköitä tarvii äkkiä muutaman sataa per operaatio pelkästään hämyihin. Tämän takia on syytä laskea valmiiksi paljonko oikeaan aaltoon voi laittaa yksiköitä, jotta myöhemmin lähetettäviin fakeihin jäisi tarpeeksi yksiköitä.

  Kun kohteessa ei haukkaa, suosittelen käyttämään 19 halvinta, ja yhden halutulla nopeudella. Eli falangeja/nuijamiehiä/legioonalaisia/equites legateja hämyihin pultin kaveriksi.

  Yleensä 19+1
  Pieni haukka/Narri 17+1+1+1
  Tilihaukat 1+1+1+1

  Tarkennuksena vielä, että syynä 17+1+1+1 hämyihin 1+1+1+1 hämyjen sijaan on se, että tilanteessa jossa haukkafakti siirretään pois alta, niin 1+1+1+1 paljastuu hämyksi. Faktin siirto on helppoa varsinkin pienen haukan/narrin kohdalla, tilifaktia harvemmin tämmöisen takia lähdetään siirtämään.

  >> 2.2 Sankarin tavarat ja pisteet

  Ennen ensimmäisiä lähetyksiä (ennen ensimmäistä hämyäkään) tulee sinun laittaa sankarisi tavarat sille mallille, mitä niiden tarvii olla oikeiden lähtiessä matkaan. Hyökkäyksen ollessa matkalla (jos hero on mukana), sankarin tavaroita ja pisteitä ei voi muutella. Kokenut vihollinen tietää tämän. He myös usein ottavat kuvan sankaristasi, ja ottavat sankarisi pisteet ylös kun huomaavat hyökkäyksen, jonka takia jos muutat näitä (joko pisteitä, tai sankarin päällä olevia tavaroita) hyökkäyksen ollessa matkalla, vihollinen pystyy päättelemään, että sankarisi ei ole näiden hyökkäysten mukana. Tämä esimerkiksi varmistaa vastustajalle sen, että kohteessa oleva artefakti on turvassa, vaikkei vielä 100% varmaksi fakeksi sitä pystyisikään lukemaan. Toki, tämän avulla voi myös kieroilla, mutta perusperiaatteena suosittelen toimintaa kuten edellä ohjeistettu.

  >> 2.3 Scoutit offikyliin

  Hyökkäyksen ollessa matkalla, kokenut vihollinen tiedustelee aktiivisesti kyliäsi ja pyrkii selvittämään missä nyrkkisi on. Koska scoutteja on kuitenkin rajattu määrä, yleensä se tiedustelevat ensisijaisesti vain offikyläsi. Nyrkkisääntö 100 buustissa, 200 Offissa, 500 capissa, niin saat rapot aina. Suosituksena capissa ja offeissa vähintään parituhatta kuitenkin.

  Offikylästä, sekä mahdollisista sen keitaista, on myös mahdollista tiedustella viljankulutus kahdella peräkkäisellä tiedustelulla, joten suosittelen varaamaan niitä scoutteja myös niihin keitaisiin sen verran, että tiedustelut huomataan.

  >> 2.4 Pakit offikyliin

  Niin kauan kuin operoidaan samassa ilmansuunnassa ja matka-ajat ovat lyhyitä, on counttaukset/saattamiset (hyökkäyksen ajoittaminen hyökkäysjoukkojen paluuhetkelle) ja offikylään operaation aikana kohdistuvat hyökkäykset suuri riski. Tästä syystä voi olla syytä varata operoinnin ajaksi pakkeja valmiiksi kylään.

  >> 2.5 Nyrkistä

  Ennen lähetyksiä tulee sinun varmistaa, että joukkosi on kotona ja käytettävissä kun lähetyksiä on, eivätkä esimerkiksi raidaamassa. Sama pätee sankarille. Raidaamisen voi joutua lopettamaan jopa vuorokautta etukäteen, jos käydään 12h matkan päästä resuja hakemassa.

  >> 2.6 Miten aallottaa?

  Alla on linkki video-oppaaseen, jossa käydään yksinkertaisin ja helpoin tapa saada useita aaltoja samalle sekunnille. Älkää ihmetelkö ulkoasua, kyseessä on travianin vanha versio muutaman vuoden takaa.

  Youtubessa

  Tapa on edelleen aivan toimiva, kaksi "virhettä" siinä on, jotka eivät sovellu nykyiseen versioon: Hämyt tulee olla muotoa 19+1, ja nykyisin samalle sekunnille on mahdollista saada vain 4 aaltoa, koska peli rajoittaa sitä.

  Mikäli tämä toiminta ei vielä ole tuttua, niin suosittelen harjoittelemaan ennen "tosi toimia" tätä. Hyvä tapa siihen, on lähettää pieniä määriä pakkeja vahvistuksina omiin kyliin, niin opitte periaatteen. Aina aallot eivät mene kaikki 4 samalle sekunnille, mutta se ei haittaa, vaikka tavoite olisikin. Jos nettisi / koneesi on hidas, voi tämä olla jopa mahdotonta, mutta tehkää parhaanne. Aaltojen järjestyksenkin harjoitellessa saa näkyviin, kun vahvistuksina laittaa eri määrät yksiköitä aaltoihin.

  >> 2.7 Välisweeppi

  Mikäli aaltoja tulee laittaa enemmän kuin 4, niin usein on tarvetta välisweepille. Ensimmäiset neljä aaltoa osuvat oletetusti määrätylle sekunnille (esim 03:00:00), mutta seuraavat 4 osuvat sekunnille 03:00:01. Tämän takia vihollinen voi ajoittaa pakit saapumaan 03:00:00, niin, että ensin lähetetty nyrkki + 3 aaltoa osuvat ennen pakkeja, mutta heikot pulttiaallot osuvat pakkeihin eivätkä saa vahinkoa aikaiseksi. Tämän takia usein on syytä laittaa muutama tuhat yksikköä viidenteen (5.) aaltoon, jolloin se pieni pakkimäärä mitä väliin tulee, ei kaikkia pultteja ilmaiseksi tapa.

  Joissakin tapauksissa tarvittavan välisweepin koko olla isokin. Mikäli sinua se epäilyttää, voit kysyä suunnittelijalta/johdolta, jolloin sieltä voi saada tarkemman ohjeistuksen tilannekohtaisesti. Nyrkkisääntönä 10% offeista riittää usein.

  >> 2.8 Ajo-/Tapahtumajärjestys

  Tarkemmin edellistä kohtaa. Travianissa ensiksi "matkaan lähtenyt" osuu aina ensin, vaikka osumat olisivatkin samalla sekunnilla. Koska puolustaja reagoi aina hyökkääjän tekemisiin, osuu hyökkääjä lähes poikkeuksetta ennen puolustajan pakkeja. Tämän takia, jos hyökkääjän hyökkäykset osuvat sekunneilla :00, :01, :02, niin puolustaja voi ajottaa pakkinsa samalle sekunnille hyökkäyksen kanssa, esimerkiksi sekunnille :00, jolloin osuu ensin hyökkääjä sekunnille :00, tämän jälkeen puolustaja sekunnille :00, ja sitten hyökkääjä sekunnilla :01 ja osuu sekunnilla :00 saapuneisiin pakkeihin. Tarkempia tietoja täältä.

  >> 2.9 Pulttimäärät

  Pulttien määrä on suoraan sidonnainen siihen, paljonko kohteena olevan rakennuksen taso tippuu. Alla linkki, josta löytyy taulukot tason 0 katapulttien aiheuttamalle tuholle:

  http://travian.wikia.com/wiki/Catapu...ng_Destruction

  Huomatkaa se, että kyseiset määrät ovat yhdelle kohteelle. Koska lähes aina maailmanihmeeseen hyökkäämistä lukuunottamatta käytetään tuplakohteita, niin tulee nuo kyseiset joukkomäärät kaksinkertaistaa. Mikäli hyökkäät itseäsi asukasluvultaan pienempää pelaajaa vastaan, saa hän puolustusbonusta (Kutsutaan nimellä moraalibonus), jolloin pulttimääriä tarvitsee hieman kasvattaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että kahden tason 20 kohteen tuhoamiseen tarvitaan 110 pulttia, ja kahden tason 10 kohteeseen 30 pulttia, ja pääkaupunkia varten nämä määrät tarvitsee kolminkertaistaa kivenhakkaajan tuoman rakennuskestävyyden vuoksi. Esimerkiksi usein pääkaupunkiin hyökätessä, kun kohteena on pääasiassa viljapellot, niin voidaan laskea T18 mukaan (Vaikka pellot olisivat korkeemmalla, ei haittaa, vaikka jäisivätkin esim tasolle 6, koska korkeimmat tasot ovat tärkeintä laskea) seuraavalla tavalla:

  T18 pelto tarvitsee 43 pulttia. Puolustaja on itseesi pienempi, laitat varmuuden vuoksi 48 pulttia per kohde. 2*48 = 96 per aalto. Koska pääkaupunki, niin tulee määrä kolminkertaistaa jolloin 3*96 = 298 per aalto. Mikäli pulteissa tekee tiukkaa, usein 250 pulttia per aalto pääkaupunkiin riittää tarvittavan tuhon aikaansaamiseksi peltojen ollessa kohteena. Suurimmat tasot ovat kalleimmat.

  Nyrkkisääntönä myöskin on, että jos ei muuta käsketä, niin buustikylä viljalukkoon (viljapellot pois, tori, päärakennus, varastoja + siiloja, kauppavirasto yms), pääkaupungista viljapellot (+ 6c ja 9c capeista myös resurssipellot) pois, offikylistä siilot, k-piste, turnausareena yms pois.

  Jos ette tiedä mitä pultata eikä opsukäskyssä muuta sanota, niin kysykää.

  Laskut tehty sepän pajassa kehittämättömillä pulteilla. Käytetään aalloissamme siis 50 pulttia per t20 rakennus, eli capeihin hyökätessä 300 pulttia per aalto.

  Huomioitavaa myös se, että mikäli virka-asuntoa ei tuhota ensimmäisten aaltojen joukossa (aina ei mahdollista muiden kohteiden tärkeyden vuoksi), aiheuttaa se pieniä tappioita perässä tuleville saatottomille pulteille.

  >> 2.10 Oikean peruuttamisesta

  Jos mokaatte oikean hyökkäyksen lähetyksen, niin sitä ei tulisi lähes koskaan peruuttaa. Vaikka mahdollisuus on pieni, että vastustaja sen huomaisi, niin jos näin käy, on tilanne erittäin p**kamainen, ja vaarannatte myös muut osallistujat samalla näin tehdessänne, mikäli muilla sama oikea kohde on kuin teillä.

  Ainoastaan tapauksissa, jossa TIEDÄTTE VARMASTI olevanne ainut kohteeseen ajaja, voitte peruttaa ja lähettää hyökkäykset OMALLA VASTUULLA tilanteessa, jossa hyökkäykset menivät aivan päin p*rsettä. Esimerkiksi nyrkki, jonka pitäisi olla ekana, lähtikin vikana. Tämä kuitenkin ainoastaan jos olette ainoa ajaja.

  Peruutuksilla on kuitenkin mahdollista aiheuttaa joskus hämmennystä. Sen takia, esimerkiksi hämyjä voi olla joskus hyvä peruutella ja lähetellä uudestaan. Koskaan ei kuitenkaan voi luottaa siihen, ettäkö hämyjen peruuttelut huomattaisiin tai siihen, että oikean peruuttelua ei huomattaisiin. Peruutus kuitenkin joka kerta kiinnittää huomatessa ylimääräistä huomiota vastustajalta.

  ------------------------------------------
  3.0 Operoimisen perusteita: Operaation aikana / Lähetysten välissä

  >> 3.1 Nyrkin piilotus

  Kuten luvussa 2.3 jo puhuinkin, pyrkii vihollinen selvittämään usein tiedustelemalla onko nyrkkisi kotona vai matkalla johonkin, kun alat hyökkäyksiä lähettämään. Mitä kriittisempi kohteesi on, sitä todennäköisemmin nyrkkiäsi koitetaan tiedustella. Tällä vihollinen pyrkii siihen, että hyökkäykset jotka on lähetetty ennen kuin tiedusteluraportissa nyrkkisi havaitaan, voidaan samantien lukea hämyiksi, ja vihollisen ei tarvitse niihin reagoida. Sama homma sankarin kanssa. Tämän takia jos lähetysaikasi ensimmäisten hämyjesi ja oikeiden lähetyksen välissä on yli 2 tuntia (riippuen hieman sijainnistasi; Origossa lyhyempi, korvessa pidempi), tulee sinun pyrkiä pitämään nyrkkisi piilossa. Sen voi laittaa esimerkiksi offikylän keitaaseen syömään, mutta suositeltavaa olisi juoksuttaa sitä naapurikylissä niin, että se tulisi kotio takaisin vähän ennen lähetyksiä. Mikäli sinulla on vain fakeja, niin nyrkki tulisi pysyä piilossa, kunnes hämyt ovat osuneet.

  Sankaria ei saa juoksuttaa esimerkiksi keitaissa (Eikä varsinkaan seikkailuissa) lähetysten välillä, jottei sankarit pisteet kasva.

  Joukot on mahdollista löytää tiedustellen aina, kun ne ovat kylässä/vahvistuksena muualla. Näin jo lähetetyt hämyt muuttuvat hyödyttömiksi.
  Viljankulutus kylästä on mahdollista tiedustella aina. Jos kulutus on plussaa tai pieni, osaa vastustaja mitoittaa pakituksen sen mukaan/lukea hyökkäyksen hämyksi. 50k miinusviljat sitoo pakkia kymmenkertaisen määrän 5k miinuksiin nähden. Sen takia hämytellessä offien tulisi syödä aina omasta kylästään viljat.

  LISÄYS: Nyt päättyneellä nelosella otettiin monia koppeja vastustajilta, kun ajoivat aivan jokaisella yksiköllään mitä pystyivät. Ajelkaa tasaluvuilla/jättäkää joitakin yksiköitä (sekä jalkaväkeä, hevosia että koneita) kotio. Kasarmin, tallin ja työpajan pyöriessä 24/7, on tiedusteluraportista mahdollista laskea taaksepäin, koska kylä on joukoista tyhjentynyt sen perusteella, paljonko yksiköitä on tehtaista tullut ulos.

  >> 3.2 Operaatiosta/Lähetyksistä puhuminen

  Jotta voidaan varmistaa operaation sujuminen, ja tiedon salassa pysyminen, mihinkään operaatioon liittyvästä asiasta EI saa puhua julkisesti. Kaikki operaatioon liittyvä keskustelu käydään osallistujan ja operaation suunnittelijan välillä, ellei suunnittelija ole muuta käskenyt. Poikkeuksena tilin omien pelaajien välinen keskustelu on toki sallittua, mutta nekin vain yksityisesti.

  Esimerkiksi lähetyksistä puhuminen voi pahimmillaan johtaa seinäämiseen. Hyvänä esimerkkinä kiroamiset IRC-kanavalla ( "Voi ny perse, lähetin just kovat ja yksi aalto lähti ennen sweeppiä" ). Vihollisen myyrä bongaa tiedon, he selvittävät äkkiä kuka on puhunut ja mihin häneltä viimeisin hyökkäys on lähtenyt ja bäng, he voivat valmistella seinän erittäin tehokkaasti. Eli kaikki kysymykset, kiroomiset yms vain pelin sisäsillä viesteillä tai IRC:ssä puhuessa privassa operaation suunnittelijalle. Kun jokainen tietää vain sen minkä oikein toimiakseen tarvitsee, on riski minimoitu.


  ------------------------------------------
  4.0 Operoimisen perusteita: Operaation jälkeen

  >> 4.1 Tuloksista ilmoittaminen

  Kun operaatio on ohi, hyvin monet palavat halusta tietää tuloksia. Tämän takia tulokset tulisikin ilmoittaa operaation suunnittelijalle, mielellään pelin sisäisellä viestillä ja selkeällä otsikolla (Esim. Ops Nyrkki 2 Tulokset), niin suunnittelijan on helppo koota niistä kooste, jonka laittaa jakoon. Esimerkiksi www.travian-reports.net/fi on hyvä tälläistä varten. Huomatkaa, pelin sisäiset raportit eivät tähän touhuun kelpaa, sikäli koska ne katoavat hyvin nopeasti, elleivät ne ole pelaajalle itsellään arkistoituna (Plus-tilin ominaisuus).

  Tämä kuitenkin aina suunnittelijasta riippuen, miten tykkäävät asian hoitaa.


  ------------------------------------------
  5.0 Muistilista

  1) SELVITÄ MAHDOLLISET ONGELMAT OSALLISTUMISEN/TOTEUTUKSEN SUHTEEN JA ILMOITA NIISTÄ!
  2) Tarkista matka-/lähetysajat, selvitä kuka hoitaa.
  3) Sankarin kamat kuntoon, scoutit kuntoon. Varmista joukkojen ja sankarin olevan siellä, missä pitääkin.
  4) Varmista, että fakeihin jää tarpeeksi yksiköitä ja nyrkin mahdollinen piilotus yms.
  5) Ilmoita tulokset.


  ------------------------------------------
  6.0 Loppusanat

  Asiaa tuli paljon, tiedän. Nämä ovat kuitenkin semmoisia perusasioita, joita ei kokeneen pelaajan usein edes tarvitse kuitenkaan ajatella. Kuitenkin, usein kokeneetkin pelaajat sortuvat ylimielisyyteen ja unohtavat yksittäisiä pikkuseikkoja, jotka sitten pilaavat operaation heidän osaltaan. Eli kun teette jotakin, tehkää se kunnolla, ja varmistakaa kahteen kertaan jokainen asia. Nämä yllämainitut pikkuseikat ovat juuri niitä onnistumisen edellytyksiä. Ja koska nämä nyt tässä viestissä on läpi käyty, voimme myös johdossa näitä nyt teiltä edellyttää operaatioissa.

  Jos jotakin kysyttävää vielä kuitenkin jäi, niin ketjuun voi iskeä kommenttia, niin vastaan parhaan taitoni mukaan. Esimerkiksi aaltojen lähetystapoja on useita, tässä kuitenkin listasin vain yhden. Eri tavoissa on eri etunsa.

  Henkilöt, jotka operaatioita suunnittelevat, ovat yleensä johdon jäseniä ja yleensä ovat, ainakin pitäisi olla, kokeneita pelaajia, jotka tietävät mitä tehdä. Toki tämä kuvaus ei päde jokaiseen liittoon, mutta näin toimivissa organisaatioissa. Sen takia on erittäin suotavaa, että osallistujat luottavat johtoonsa sen verta, että tekevät kuten pyydetään/käsketään. Suunnittelija kantaa vastuun suunnitelmastaan, mutta sinulla on vastuu omista toimistasi. Joskus epäonnistutaan, ja se voi johtua kumman tahansa pään virheistä, mutta tämän ohjeen avulla voidaan minimoida riskit osallistujien päässä. Operaation suunnitteluun saattaa upota useampia tunteja, joten olisi suotavaa myöskin, että jokainen osallistuja voisi uhrata sen siivun omaa aikaansa, että toimitaan kuten kuuluu.

  Ei muuta kuin operoimisen iloa.

  Terveisin,
  Metsamies


  Edit: 2.5 kohtaa muokattu
  Edit: 2.1 kohtaa muokattu
  Last edited by Mettänherra; 06-28-2015 at 09:17 PM.
  Metsamies se kaiken ties

 2. #2

  Thumbs up

  Jes.hyvä setti ja useampi peukku ! hatun nosto Metsämiehelle ja Al Caponelle joka pisti aikaisemmin hyvää settiä myös.

 3. #3

  Default

  Metsämies-sensei vakuuttaa jälleen. Muutama aihetta sivuava vinkki, joita lukiessa tuli mieleen.

  Kun johdat tavallisia aloittelevia pelaajia, joiden kyvystä säntilliseen pelaamiseen et todellakaan voi mennä takuuseen toisin kuin asiansa osaavien vetraanien kanssa, kannattaa ottaa huomioon muutkin mahdollisuudet.

  - Randomisoi. Sekunnilleen 03:00:00 yöllä iskeminen on siistiä, mutta aina se ole tarpeellista. Osuma-ajat voivat olla eri kohteille ihan erilaisia. Haluat lanojen osuvan oikeassa järjestyksessä. Sitten tulee näitä hetkiä, kun pitäsi lähettää ja kaikki menee päin puuta. Aallot lähtee 1+4+3 tai tulee painettua herätyskellon torkkua (tapahtunut). Olet junassa, kun pitäisi lähettää ja hirvi tulee eteen (tapahtunut). Maanjäristys katkaisee ajokaverisi tietoliikenneyhteydet(tapahtunut) tai Thaimaalainen dualisi juuttuu hallitusta vastustaviin mellakoihin (myös tapahtunut).

  - Siksipä antakaa flexiä. Voitte ajaa esimerkiksi sweeppi klo 1-3, perässä tuleva 3-5. Tunnin flexi molempiin suuntiin, ajatte silti oikeassa järjestyksessä. Ja kaikki feikit samalla tavalla. Myös +OpSec kun samaan kohteeseen ajajien ei tarvitse tietää perässä/edessä menevää. Pakit eivät liiku neljässä tunnissa niin nopeasti, että hyökkäysten väliin kasaantuisi tavaraa. jinx'd
  Auttaa myös ongelmaan, jossa laiskat pelaajat lähettävät offinsa tarkasti planin mukaan ja feikit laahaa laiskasti. Kun kaikki laahaa laiskasti on oikean löytäminen hankalampaa.
  Erityisen hyvä myös, jos liittoumassa on ihmisiä alueilta joissa kelloja käännellää edestakaisin kuten Suomessa.
  Haittana tietysti suurempi feikkien määrä.

  - Lisäksi, kun lisätään muutama tarkkaan ajoitettu feikki(esim fake-chief), kerää se keskinkertaisen pakkikoordinaattorin huomion.

  - Ylijäämäsieget piiloon, kun ajatte. On helppo päätellä, mihin herrat ovat tulossa, kun koko tunnettu konearsenaali istuu kylässä ja puuttuvat n.300 pulttia ja päälliköt loistavat poissaolollaan.

  - Jos chieffaatte, jätä kolme pälliä kotiin vahvistuksena. Kun triplat ovat paikalla ja koneet kateissa, näyttää keskinkertaisen pakkikoordinaattorin silmissä capireissulta.

  - Älä ajata jatkuvasti samoja pelaajia yhdessä, randomisoi. Liian usein "battle group" saadaan selvitettyä ja mahdollisia ajoalueita eliminoitua.

  - Vaikka haluatkin ajattaa ramipelaajaa ennen katapultteja, tee poikkeuksia. Älä kehitä itsellesi sellaisia sääntöjä, joita ilmankin voit elää.

  - Jos ajatte "flexinä", ja miksei muutenkin, käytä myös feikkejä samaan kohteeseen kuin oikeita. Usein nähty pakituksen purku ennen viimeisiä hyökkäyksiä, kun ensimmäiset ovat feikkejä. (ja löydetty ilmaista heroexpaa alipakituksesta toisaalta).

  - Jos saat 4 samalle sekunnille, mutta kuset ensimmäiset, lähetä kolme ylimääräistä aaltoa.
  Esimerkiksi jos kaksi pelaajaa feikkaa capin nollausta, ensimmäinen voi lähettää esim 11 aaltoa ja jälkimmäinen 15 aaltoa. Ensimmäinen sai 3+4+4, josta recallasi ekat kolme, tulee nätti 4+4. Toinen sai 2+4+4+4+1, joista recallasi ensimmäiset 2 ja viimeisen. Tuloksena kauniit 12 aaltoa kolmessa sekunnissa. For obvious reasons, ei toimi oikeissa. Jos olet tyytyväinen esim 3+4+1 aaltoihin oikeassa lapasessasi, niin jätä osa feikeistä "keturalleen".

  - Eräs tunnettu apuohjelma, joka on travianin säännöissä kielletty loggaa sisääntulevia hyökkäyksiä. "Tunnettujen" huijaripelaajien kohdalla kannattaa sitten ihan vaikka huvin vuoksi recallailla feikkejä ja aitoja.

  - Älkää pitäkö nyrkeissä keitaita. Se on vaan tyhmää. Kun cropscoutataan, keitaat ovat ihan ilmaisia kohteita. Kylässä saatte mahdollisia puolustusbonuksia ja scoutit keskitettynä. -300 pullaa +vihuilta menee paljon enemmän scoutteja.

  - Pulteista, noin 5,5k tarvitaan yhden capicropperin ajamiseen nurin eli karkeasti kaksi pelaajaa riittää. Konepaja, raxi, talli, TS lv20 vie hieman enemmän pultteja kuin muut infraraksat, en tiedä syytä. Lähde: empiirinen tutkimus. Otanta: n. 100 capia. 280 on turvallinen määrä yleisraksoille, 320 sitten näille erikoisille.

  - Expascrolleja voi käyttää heron ollessa matkalla. Bonuksena +15% expapotta ja saat kunnon expahämyt aikaiseksi.

  Parasta on, kun vihun pakkikoordinaattorin päässä näyttää täysin epämääräisen lapsilauman hyökkäykseltä, mutta silti niitä koppeja ei vain tule
  Last edited by Duunis_; 06-23-2015 at 04:08 PM. Reason: typo

 4. #4

  Default

  Opas on suunnattu 99%:sti rivipelaajille, ei suunnittelijoille/johtotason herroille muuten, kuin valmiina tutoriaalina mitä alaisilleen sitten jakaa.

  Johtamisesta, että opsujen suunnitteluista voisi kirjoitella useammankin oppaan, mutta tämäkin opas oli 98%:sti valmiiksi jo arkistossani.

  Kommentoin ny muutamia asioita kuitenkin.

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  - Randomisoi. Sekunnilleen 03:00:00 yöllä iskeminen on siistiä, mutta aina se ole tarpeellista. Osuma-ajat voivat olla eri kohteille ihan erilaisia. Haluat lanojen osuvan oikeassa järjestyksessä. Sitten tulee näitä hetkiä, kun pitäsi lähettää ja kaikki menee päin puuta. Aallot lähtee 1+4+3 tai tulee painettua herätyskellon torkkua (tapahtunut). Olet junassa, kun pitäisi lähettää ja hirvi tulee eteen (tapahtunut). Maanjäristys katkaisee ajokaverisi tietoliikenneyhteydet(tapahtunut) tai Thaimaalainen dualisi juuttuu hallitusta vastustaviin mellakoihin (myös tapahtunut).

  - Siksipä antakaa flexiä. Voitte ajaa esimerkiksi sweeppi klo 1-3, perässä tuleva 3-5. Tunnin flexi molempiin suuntiin, ajatte silti oikeassa järjestyksessä. Ja kaikki feikit samalla tavalla. Myös +OpSec kun samaan kohteeseen ajajien ei tarvitse tietää perässä/edessä menevää. Pakit eivät liiku neljässä tunnissa niin nopeasti, että hyökkäysten väliin kasaantuisi tavaraa. jinx'd
  Auttaa myös ongelmaan, jossa laiskat pelaajat lähettävät offinsa tarkasti planin mukaan ja feikit laahaa laiskasti. Kun kaikki laahaa laiskasti on oikean löytäminen hankalampaa.
  Erityisen hyvä myös, jos liittoumassa on ihmisiä alueilta joissa kelloja käännellää edestakaisin kuten Suomessa.
  Haittana tietysti suurempi feikkien määrä.
  Ominpäinhän osallistujan ei ole suotavaa tuommoisia mietteitä tehdä, mutta pointti sulla on kyllä kohdallaan. Tuo toimii joskus, ja on hyvä tarjota osallistujillekin mahdollisimman helpot lähetykset, mutta aina se ei kannata. Noilla 1-3h raoilla ei ole väliä, kun osumajärjestys on kohdallaan, JOS kohteessa EI ole pakitusta/Ensimmäinen kylään osuva menee läpi. Muuten se muutama minuuttikin tarjoaa jo niin pitkän raon, että muurin voi kullan avulla raksata takaisin tasolle 20, jolloin se toinen nyrkki ei välttämättä enää menekään läpi. Kuitenkin, tarpeen ja kohteen mukaan nämäkin.

  Joka tapauksessa, suunnittelijan murheita, ei osallistujan.

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  - Jos saat 4 samalle sekunnille, mutta kuset ensimmäiset, lähetä kolme ylimääräistä aaltoa.
  Esimerkiksi jos kaksi pelaajaa feikkaa capin nollausta, ensimmäinen voi lähettää esim 11 aaltoa ja jälkimmäinen 15 aaltoa. Ensimmäinen sai 3+4+4, josta recallasi ekat kolme, tulee nätti 4+4. Toinen sai 2+4+4+4+1, joista recallasi ensimmäiset 2 ja viimeisen. Tuloksena kauniit 12 aaltoa kolmessa sekunnissa. For obvious reasons, ei toimi oikeissa. Jos olet tyytyväinen esim 3+4+1 aaltoihin oikeassa lapasessasi, niin jätä osa feikeistä "keturalleen".
  Toimii. Ei kuitenkaan suositeltavaa nojata tuohon vakituisesti, koska vastustaja ne saattaa huomata, ja äkkiä menettää feikit tehonsa, kun huomataan, että ensimmäiset (oletetut sweepit) sieltä peruutellaan.


  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  - Älkää pitäkö nyrkeissä keitaita. Se on vaan tyhmää. Kun cropscoutataan, keitaat ovat ihan ilmaisia kohteita. Kylässä saatte mahdollisia puolustusbonuksia ja scoutit keskitettynä. -300 pullaa +vihuilta menee paljon enemmän scoutteja.
  Makuasia. Keitaasta hyötyä, esimerkiksi raidiresoja siirtäessä, kun kauppiaat ei riitä. Toki riskeeraa pullan ryöstöt sekä pullascoutit, molemmissa vaihtoehdoissa kuitenkin puolensa.

  Pullascoutteja/scoutteja ajatellen, sen nyrkin ei pitäisi istua muutenkaan siellä kylässä, mikäli matkalla ei vielä ole, ja pullascouttauksen voi vastustajalle antaa. Todennäköisesti arviot nyrkin koosta on muutenkin jo vastustajalla tiedossa, joko aikaisempien operaatioiden osalta tai muuta kautta, eikä pullascoutti usein tätä liikoja muuta.

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  - Pulteista, noin 5,5k tarvitaan yhden capicropperin ajamiseen nurin eli karkeasti kaksi pelaajaa riittää. Konepaja, raxi, talli, TS lv20 vie hieman enemmän pultteja kuin muut infraraksat, en tiedä syytä. Lähde: empiirinen tutkimus. Otanta: n. 100 capia. 280 on turvallinen määrä yleisraksoille, 320 sitten näille erikoisille.
  Määrät oppaassakin karkeita, liikaa muuttujia. Täällä voit kuitenkin laskea ne toimivat määrät.


  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  - Vaikka haluatkin ajattaa ramipelaajaa ennen katapultteja, tee poikkeuksia. Älä kehitä itsellesi sellaisia sääntöjä, joita ilmankin voit elää.
  Hyvissä käyttiksissä löytynee toki molemmat. Aina (kun mahdollista) ramit edeltä, jos mahdollista, että kohteessa mitään vastarintaa.  Muutenhan noi oli Duunikselta ihan hyviä lisäyksiä, vaikkakin kohderyhmänä enempi tuo johtopuoli kuin itse osallistujat.

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  Auttaa myös ongelmaan, jossa laiskat pelaajat lähettävät offinsa tarkasti planin mukaan ja feikit laahaa laiskasti.
  Tuon halusin vielä nostaa esille. Olen itse sitä mieltä, että on tärkeämpää, että feikit lähtevät suunnitellusti matkaan kuin kovat, koska se varmistaa sen, että vaikka yksi kohde jää ehjäksi epäonnistumisen vuoksi, niin muiden kohteet eivät vaarannu epäonnistuneiden feikkien takia.
  Metsamies se kaiken ties

 5. #5
  Teutateksen Salama
  Join Date
  Aug 2012
  Posts
  846

  Default

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  Ja kaikki feikit samalla tavalla. Myös +OpSec kun samaan kohteeseen ajajien ei tarvitse tietää perässä/edessä menevää. Pakit eivät liiku neljässä tunnissa niin nopeasti, että hyökkäysten väliin kasaantuisi tavaraa. jinx'd
  Muihin kohtiin en jaksa ottaa enää kantaa, kun Metsis ehti sen jo tehdä....

  Mutta tuo 4h aika on aivan tajuttoman liian pitkä väli, jos porukalla on edes hieman lähekkäin kylät ja hybriditileillä sattuu olemaan tilimonoja käytössä.

  Tällä viimeisimmällä s4 ei ollut kerta, kaksi tai edes 30 kertaa milloin 100-200k pakkia ehti siirtyä pakituksesta toiseen rakojen ollessa vain 2-3h.
  4h raoilla olisi vastaavasti ehditty vetää lähes kokonaan uusiksi sama määrä pakituksia mitä aiemminkin oli.

  1-1.5h raot on ihan maksimeita mitä lanoilla voi olla väliä ja silloinkin aina ehditään se muuri kultaamaan 20 ja läheisen pakkipelurin pakit saattavat ehtiä siirtyä muualta alle kopaten seuraavan lanan pois.
  Tuota pidemmät raot olisivat silkkaa typeryyttä.

 6. #6

  Default

  Quote Originally Posted by WooGGi View Post
  Muihin kohtiin en jaksa ottaa enää kantaa, kun Metsis ehti sen jo tehdä....

  Mutta tuo 4h aika on aivan tajuttoman liian pitkä väli, jos porukalla on edes hieman lähekkäin kylät ja hybriditileillä sattuu olemaan tilimonoja käytössä.

  Tällä viimeisimmällä s4 ei ollut kerta, kaksi tai edes 30 kertaa milloin 100-200k pakkia ehti siirtyä pakituksesta toiseen rakojen ollessa vain 2-3h.
  4h raoilla olisi vastaavasti ehditty vetää lähes kokonaan uusiksi sama määrä pakituksia mitä aiemminkin oli.
  True. Duuniksen puolustukseks tosin sanon sen, että hommaa edesautto aika reippaasti se, että liitto oli erittäin pienes nipus. Mutta gallipakkien pakkinyrkit kyl liikkuu muutenkin aikaa hurjaa vauhtia sankareiden kamojen ollessa kunnossa.
  Metsamies se kaiken ties

 7. #7

  Default

  Quote Originally Posted by WooGGi View Post
  Tällä viimeisimmällä s4 ei ollut kerta, kaksi tai edes 30 kertaa milloin 100-200k pakkia ehti siirtyä pakituksesta toiseen rakojen ollessa vain 2-3h.
  4h raoilla olisi vastaavasti ehditty vetää lähes kokonaan uusiksi sama määrä pakituksia mitä aiemminkin oli.
  Jos vastassa oleva joukkue pystyy kääntämään neljässä tunnissa useita satoja tuhansia pakkeja paikalle, ei flexi tietenkään voi olla näin suuri. Artestäck, ww, gz, offitilin PD-sumppu jne ovat näitä vaaran paikkoja, ja OC:n pitää toki ne tuntea. Neljä tuntia on kuitenkin aika, jossa pitää ensin ymmärtää tilanne, tehdä CFD, vetää pakit pois ja lähettää uudestaan niillä pelaajilla, jotka ovat tapahtuma-aikaan linjoilla kello kolme aamuyöllä. Liitto, joka pystyy jatkuvasti ilman multiaccountteja/pw sharea näin toimimaan ansaitsee hatunnoston. Näitä liittoja on omalle kohdalle sattunut toistaiseksi vain kaksi.

  Oikeasti, kun ympäristö on jotain muuta kun yllämainittu alue ja yksittäiset vihollisen galli anvilit eivät ole samaa kokoluokkaa kuin omat skirmisherit(niiden ei todellakaan pitäisi) ei <4h pakituksia tapahdu, varsinkin kun 4h flex on käytännössä ~2h. Jos vihuliiton gallianvilit on niin lihavia, että voivat napsia parin tunnin varoajalla parisataakiloisia lanoja niin siinä vaiheessa voidaan omassa liitossa pakata veitset ja lähteä lomalle, WW voitosta on turha unelmoida.

  Quote Originally Posted by Mettänherra View Post
  True. Duuniksen puolustukseks tosin sanon sen, että hommaa edesautto aika reippaasti se, että liitto oli erittäin pienes nipus. Mutta gallipakkien pakkinyrkit kyl liikkuu muutenkin aikaa hurjaa vauhtia sankareiden kamojen ollessa kunnossa.
  Edit: Noh, selittävä tekijä löytyi

 8. #8
  Kirvessoturi Al Capone's Avatar
  Join Date
  Mar 2013
  Posts
  488

  Default

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  Liitto, joka pystyy jatkuvasti ilman multiaccountteja/pw sharea näin toimimaan ansaitsee hatunnoston. Näitä liittoja on omalle kohdalle sattunut toistaiseksi vain kaksi.
  Se että näin pienillä piireillä siitä ww voitosta kamppailevasta liitosta saadaan oikeesti tehokas vaatii aika pitkälti niiden passujen jakoja ja mä ainaki annan niille liiduille ite arvoa paljon enemmän jotka on valmiita ite liikutteleen niitä pakkeja vaikka kello 4 aamuyöllä paikasta toiseen jos tilanne sitä vaatii. Se ei oo ainakaan mun mielestä mikään syy hävetä, en tiiä toki miten comilla suhtaudutaan tähän hurjaan huijaukseen jota varmasti viimeistään ww vaiheessa tapahtuu ihan jokaisessa varteenotettavassa liittoumassa sano liidut mitä tahansa. Nää multiacco höpötykset on vaan laiskojen liidujen propagandaa ei mitään muuta.

  Quote Originally Posted by Duunis_ View Post
  Jos vihuliiton gallianvilit on niin lihavia, että voivat napsia parin tunnin varoajalla parisataakiloisia lanoja niin siinä vaiheessa voidaan omassa liitossa pakata veitset ja lähteä lomalle, WW voitosta on turha unelmoida.
  Jos liitto joutuu opsuissa niitä pari sataa kilosia lanoja liikutteleen oikeinkin paljon niin ne voi kans pakata veitset ja lähtee lomalle Ton kokoset lanat pitäis olla aika pitkälle jo niitä ww lekoja (tää toki riippuu lanan koneista, mut aika pitkälle nää on jo ww lanan alkuja/ww lanoja) ja niiden liikuttelussa en kauheesti riskei ainakaan ite ottais ellei oo ihan pakko vetää esim. jotain kamikaze reissua vihun ww arteen tai jtn.
  Last edited by Al Capone; 06-23-2015 at 09:34 PM.
  |Fix10@Fun Factory|Fix11@Welho|Fix12@Sivustakatsoja/Mäyräkoira|Fix13@Repomies
  Fix14@Green Day|Fix15@Heisenberg/turbounekrou|Fix16@Social Suicide |Fix17@Motörhead|Fix18@RosvoSektori|TS4/4@Chamillionaire|Com x2 PTR/Oliver Queen|TS4/5@Verokarhu

 9. #9

  Default

  Hyvä perus infopaketti, missä riittää omaksumista.

  Name: muna 4.png
Views: 688
Size: 6.7 KB
  Last edited by Samisu; 04-13-2017 at 09:59 AM.

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •